maandag 19 oktober 2009

Strijkkwartet


"Het Quatuor Ebène staat voor complete klankcontrole, natuurlijke elegantie, een dynamisch esprit en verfrissende interpretaties", stond het in het foldertje van de Singel.

Tja, het blijft behelpen natuurlijk, proberen met woorden iets over muziek te zeggen.

Neem het van ons aan: het was inderdaad geweldig. "Geniet van de virtuoze vioolpartij in Haydns Strijkkwartet opus 71/2": hebben we volop gedaan. "Laat u meevoeren op de mysterieuze ondertoon van Bartóks Tweede Strijkkwartet": deden we. "Dompel u onder in de opulente klanken van Debussy": het was een voorrecht.

En net toen we dachten: héhé, dat was mooi, dat was een perfect concert, werd het alleen nog maar beter. De vriendelijke mensen van het kwartet hadden nog een bisnummer in petto. De lessenaars werden opzij geschoven en er werd uit eigen werk voorgedragen. Een tot de zaal afbreken aanzettende bewerking van het thema uit Pulp Fiction: filmpje!

Bij het buitengaan: al die grijze meneren en mevrouwen -als je naar een klassiek concert gaat behoor je zelfs als man van middelbare leeftijd vaak tot de jonkies, wat op zich al een fijne gewaarwording is- die vrolijk de begintune van Tarantino's film naneuriën.

Ja, zo'n strijkkwartet doet wat met een mens.

Geen opmerkingen: