donderdag 29 oktober 2009

In verwondering


We blijven nog even in China. In Leuven meer bepaald. Daar loopt in het Kadoc tot 16 januari 2010 de tentoonstelling Fotograferen in verwondering. Missionarissen in China.

Wat valt er te zien? Een paar honderd foto's, in de eerste drie decennia van de vorige eeuw door Belgische scheutisten en minderbroeders in China gemaakt. Foto's bestemd voor de familie thuis, voor de congregatie, om gebruikt te worden om het missiewerk te illustreren en propageren.

Foto's gemaakt in verwondering, zoals curator Johan De Vos het formuleert. Verwondering over hoe anders het ginds allemaal is: de kledij, de gebruiken, het dagelijkse leven. Foto's van de verwezenlijkingen van de missionarissen: Chinese kindjes op de schoolbanken, het katholieke hospitaal, de eerste bekeerlingen. Neogotische kerkgebouwtjes in de Chinese heuvels. Een nederzetting, Klein-Brugge genaamd.

Maar op de foto's zie je de missionarissen meer en meer opgaan in de omgeving. Het begint met een enkel Chinees aandoend kledingstuk en na een tijdje blijken ze helemaal native te zijn gegaan. De kledij, de gebruiken, het dagelijkse leven.

Samen met de Chinezen pijp roken en ondoorgrondelijk kijken naar de fotograaf, die een kiekje maakt voor de familie thuis. Die dat vervolgens in Ruddervoorde, Maldegem of Willebroek op de schouw zet en er af en toe, op weg naar de keuken of de voordeur, even blijft naar kijken.

In verwondering.

Geen opmerkingen: