donderdag 8 oktober 2009

Friet en bier


Er zijn 13.000 vestigingen van McDonald's in de VS. Dat is ééntje per 23.000 Amerikanen. Maar de McDonaldsen zijn niet overal even dik gezaaid. Iemand heeft uitgerekend dat er een plek is in South Dakota waar je geografisch het verst verwijderd bent van een McDonalds-vestiging. Die plek draagt voortaan trots de titel the McFarthest Spot. (Hier lees je er meer over.)

Het moet, voor wie handig is, niet zo'n kunst zijn om een vergelijkbare kaart te maken met daarop de frietkoten of cafés in Vlaanderen. In de twee gevallen zou dat overigens wel eens kunnen tegenvallen.

Wat leert wikipedia? "In België waren eind 2005 ongeveer 19.300 cafés gevestigd. Dit aantal is de laatste jaren aanzienlijk afgenomen. In 1998 waren in België nog ongeveer 25.100 cafés". En Navefri, de nationale frituristenvereniging, luidt ook regelmatig de noodklok: het klassieke frietkot verdwijnt.

Samengevat: waar je gaat langs Vlaamse wegen komen je steeds minder frietkoten en cafés tegen. We mogen ons dan wel trots Bourgondiërs noemen, maar dat Bourgondische speelt zich steeds meer af in de veilige vertrouwdheid van onze huiskamers.

Zonde.

Geen opmerkingen: