dinsdag 6 oktober 2009

Geheime dienst


De Okhrana, de geheime dienst van Tsaristisch Rusland, was op een bepaalde manier waanzinnig efficiënt. De dienst slaagde er zo goed in te infiltreren in allerhande staatsgevaarlijke organisaties, dat ze na verloop van tijd gemakkelijkheidshalve zelf maar het grootste deel van de terroristische aanslagen en moorden beraamde. Kwestie van de geloofwaardigheid van de geïnfiltreerde agenten te garanderen.

De Okhrana dacht altijd een paar stappen vooruit, lees je in het bijzonder verhelderende Young Stalin van Simon Sebag Montefiore. Zo bijvoorbeeld toen begin van de twintigste eeuw de eerste luchtvaartpioniers van de grond stegen:

"In an foreshadowing of al-Qaeda and 9/11, the success of the aeroplane flight suggested these new machines as weapons. So the Okhrana ordered the monitoring of all flights as well as people learning to fly and member of aero-clubs. It is a mark of the Okhrana's excellence that in 1909 it was imaginative enough to envisage a crime that was beyond the scope of the FBI and CIA in the twenty-first century."

Sebag Montefiore laat na de Franse veiligheidsdienst, de Sureté, te vermelden. Terecht. Want die hebben wel een open geest. Die exploreren al weer heel nieuwe vormen van bedreiging, leert de krant (De Standaard, 05.10.09):

Frankrijk waarschuwt voor 'zetpilterroristen'
PARIJS - De Franse geheime dienst waarschuwt voor een nieuwe manier van zelfmoordaanslagen bij al-Qaeda: de zelfmoordterrorist transporteert de springstoffen als zetpil in zijn lichaam.

Het prentje: de jonge Stalin, hemzelve.

Geen opmerkingen: