zaterdag 24 oktober 2009

Opmerkelijk, met konijnen


Zullen we de lezers eens flink doen schrikken op deze tot hiertoe fijne zaterdagmorgen? Ja? Daar worden ze groot van, moeten ze maar denken.

Die fijne, aardige Zweden, die altijd zo beschaafd ogen, die allemaal geweldig solidair en milieuvriendelijk zijn en zich betrokken voelen bij alle onrecht in de wereld, welnu die Zweden doen opmerkelijke dingen met konijnen.

Net als overal is ook het Zweedse konijn indrukwekkend productief. Gegeven de geschikte randvoorwaarden -een verschillend geslacht, bijvoorbeeld- geven twee konijnen al snel erg veel meer konijnen. En waar twee, drie konijnen bijzonder charmant zijn (zie prentje), zijn erg veel meer konijnen na verloop van tijd toch wel een beetje een pest.

Dus houden de Zweden nu en dan lelijk huis in de konijnenpopulatie. In bossen en parken, op velden en langs de wegen, wordt op het konijn gejaagd. Begrijpelijk.

Maar die fijne, aardige Zweden zijn ook bijzonder efficiënt. Al die dode konijnen, waar blijf je daarmee? En vooral: kan je daar niet nog iets milieuvriendelijks mee doen? Toch wel, vonden de Zweden.

Dode konijnen worden ingevroren en naar de verwarmingscentrale gebracht. Daar worden de konijntjes brandstof. Voor al die fijne milieuvriendelijke huizen van die aardige en solidaire Zweden (Der Spiegel, 13.10.09).

(Efficiëntie is een bijzonder overschatte eigenschap. De vreselijkste creeps blijken vaak ook opmerkelijk efficiënt uit de hoek te kunnen komen. Maar het blijven desalniettemin creeps. Konijnen, dat ligt gevoelig, hebben we eerder al eens uitgelegd.)

Geen opmerkingen: