zondag 11 december 2011

De leeuwenjager


Het is moeilijk kiezen wie er het indrukwekkendst uitziet: de leeuw of de jager. Edouard Manet (1832–1883) schilderde in 1881 het portret van de ontdekkingsreziger, uitvinder, wapenhandelaar, vuurwerkmaker en jager op groot wild, Eugène Pertuiset.De kans is groot dat Manet zich daarbij bediende van bovenstaand gefotografeerd portret. Zowel leeuw als jager zien er op die foto veel minder indrukwekkend uit. Wat de leeuw betreft behoeft dat weinig uitleg: het is moeilijk heldhaftigheid uit te stralen wanneer je tot vloerkleed bent gereduceerd. Maar wat is er gebeurd met de jager?

Het heeft wellicht met het leeuwenjagerskostuum te maken. Geschilderd heeft dat, zeker met die grote vergulde knopen en dat witte boordje, iets van de zwart-lakense pakken die de Nederlanders uit de Gouden Eeuw droegen en die je kent van, bijvoorbeeld, de schilderijen van Rembrandt of Hals. Maar gefotografeerd blijkt zo'n pak bijzonder onflatteus. Wat geschilderd nog een interessante plooi lijkt, ziet er op foto bijvoorbeeld al gauw gewoon gekreukt uit.

De moraal: als je de kans ziet, laat je veeleer schilderen dan fotograferen. Of draag alleszins geen zwart-lakens leeuwenjagerskostuum. Of nog beter: hou je ver van het leeuwenjagen. Nergens voor nodig.

(Het verhaal van Manet en de leeuwenjager is door Olivier Rolin tot een roman bewerkt. En die is nu ook in vertaling verschenen.)

Geen opmerkingen: