zondag 4 december 2011

Dr. Socrates


In de reeks Jeugdhelden Waar Het Slecht Mee Afliep, vandaag Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira, zeg maar Socrates.

Socrates was de briljante aanvallende middenvelder van het Braziliaanse nationale team in de tweede helft van de jaren 1970 en de vroege jaren 1980. Socrates straalde natuurlijk gezag uit, op het veld en daarbuiten. Socrates combineerde zijn voetballoopbaan niet alleen met een opleiding tot geneesheer, maar bovendien nam hij ook deel aan de strijd tegen de dictatuur in zijn land. Socrates slaagde er zelfs in zijn collega's voetballers -niet echt een gepolitiseerde beroepsgroep- op het veld T-shirts te laten dragen die opriepen tot het herstel van de democratie. Socrates dweepte met Castro, Guevara en John Lennon. Het was, in die tijd, moeilijk geen fan te zijn van Socrates.

En later lees je dan dat diezelfde Socrates, die zo ongeveer het dichtst leek te benaderen wat je als jongen ook wel had willen worden, zijn hele loopbaan met een drankprobleem had af te rekenen. En dat hij later, als dokter, ook stevig bleef doordrinken en daardoor vakkundig zijn lever en zijn algehele fysieke conditie om zeep hielp. In augustus dit jaar werd hij dringend opgenomen in het ziekenhuis voor een maagbloeding (BBC, 27.08.2011) en deze week werd hij opnieuw in kritieke toestand het hospitaal binnengebracht omwille van een darminfectie (Voetbal International, 3.12.2011).

Voor het geval het -laat ons hopen van niet- slecht afloopt met Socrates, wat filmpjes: Socrates scoort op het WK van 1982 tegen de USSR (filmpje) en tegen Italië (filmpje).

2 opmerkingen:

pst zei

En het is, vernemen we net, dan inderdaad slechts afgelopen. Socrates is niet meer. Jammer.

http://www.demorgen.be/dm/nl/998/Voetbal/article/detail/1357682/2011/12/04/Braziliaanse-voetballegende-Socrates-57-overleden.dhtml

steph feremans zei

condoléances pst. was idd a hero of our times