vrijdag 9 december 2011

Vrij lezen


Net wanneer je denkt, nu is het toch lang geleden dat we nog iets van Dr. Samuel Johnson hebben gehoord, dan is ie er weer. Met vandaag een pleidooi voor vrij lezen:
“A man ought to read just as inclination leads him; for what he reads as a task will do him little good.”
Zoals steeds: spot on, Dr. Johnson.

Het prentje: Dr. Johnson (rechts) op wandel met, uiteraard, de met geen stokken te verjagen James Boswell.

4 opmerkingen:

d/ zei

Prettig om nog eens iets te horen van de brave gesticulerende doctor. We kunnen het overigens niet meer eens zijn met Dr. Johnson.

pst zei

"Niet meer eens" is zo'n formulering waarmee een mens meer vragen oproept dan beantwoordt. Is het een geval van: "vroeger waren we het eens, nu niet meer" of veeleer -en dat denken we- "we zijn het zo volkomen eens met de doctor dat het niet mogelijk is om het nog meer volkomen eens te zijn".

d/ zei

Vragen opwerpen is uiteraard prettiger is dan ze te beantwoorden. Aangezien het als onbehouwen en literair onbeschoft wordt beschouwd om woorden te accentueren, heb ik niet méér, maar meer gebruikt, en is het veeleer volledig de tweede betekenis die ik voor ogen had, namelijk "ik had het zelf niet beter kunnen zeggen en ik ben het zo volkomen eens met de brave mens, dat het onmogelijk is om het nog meer eens te zijn, zonder mezelf eindeloos belachelijk te maken".

pst zei

Het is dat Dr. Johnson woordenboeken maakte. Voor zo'n mens zijn dat soort dingen belangrijk.
(En van mij mag iedereen woorden accentueren. Het is een vrij land.)