vrijdag 30 december 2011

Mieczyslaw KarlowiczNog een kandidaat voor de titel van Eerste Fietsende Componist: de Pool Mieczyslaw Karlowicz, die leefde van 1876 tot 1909. Karlowicz was jonger dan Elgar en Elgar leerde pas in 1900 fietsen, dus is het mogelijk dat Karlowicz hem voor was. Alleen valt dat, althans op basis van deze niet-gedateerde foto, niet te achterhalen. Jammer.

Andere hobby's van Karlowicz waren natuurfotografie en skiën. En die laatste hobby werd Karlowicz fataal: op 8 februari 1909 vond hij de dood bij een ski-ongeluk in het Tatra-gebergte. Dat maakt Karlowicz natuurlijk interessant vanuit een ander oogpunt: zijn er nog andere componisten die de dood vonden bij het skiën of was Karlowicz althans in deze discipline de primus inter pares? Toch ook weer geweldig interessant.

2 opmerkingen:

jan zei

De klassieke lieder "I got you babe' and 'And the beat goes on' werden geschreven door de laat 20ste eeuwse componist Sonny Bono die skigewijs van heel dichtbij kennis maakte met een boom in het toepasselijk genaamde "Heavenly Ski Resort".

pst zei

En Sono deed dan ook nog eens Cher binnen, wat Karlowicz niet lukte.