donderdag 27 juni 2013

Lakmoesproef


Jiddu Krishnamurti (1895-1986) werd als kind door de theosofen als de nieuwe Christus geadopteerd. Zijn volgelingen schreven hem een goddelijke status toe; een claim waar hij zelf later publiekelijk afstand van nam. Maar de volgelingen bleven geloven. Om voor eens en voor altijd van die verering af te zijn, ontbond Krishnamurti vervolgens de cultus die anderen rond hem hadden gebouwd. Niet zoveel religieuze of geestelijke leidsmannen zullen hem dat voor of na hebben gedaan.

Om het helemaal mooi te maken: Krishnamurti legde zijn toehoorders ook uit dat hij niet veel nut zag in de lectuur van allerhande religieuze of esoterische literatuur. Zelf gaf hij de voorkeur aan een spannende detective. En naar men zegt kon hij ook een fijne film met Clint Eastwood wel smaken.

Misschien een soort lakmoesproef voor goeroes: de mate waarin ze hun eigen status relativeren. Niet alleen in woorden - altijd opletten: een bijzonder effectieve manier om je status te bevestigen is valse bescheidenheid simuleren - maar daadwerkelijk, door die status zelf te ondermijnen. Ook in andere sferen van het leven geen slechte test.

Geen opmerkingen: