maandag 3 juni 2013

Niet onredelijk


Stel dat één of andere uitvinder een tuig bedenkt waarmee we ons in ongeveer twee uur van de ene uithoek van het land naar het andere kunnen verplaatsen, waarin we droog zitten als het regent en warm hebben als het koud is, waarin we radio kunnen spelen of kletsen met meereizende passagiers en wat al niet meer. Fantastisch, zouden we roepen. Meteen maken en op de markt brengen! Maar stel dat vervolgens blijkt dat de kostprijs van dat wondertuig achthonderdvijftig doden per jaar is. Dan besloten we, neem ik aan, eensgezind verontwaardigd: dan maar niet. Levensgevaarlijk spul! Nog veel erger dan alle ggo's bij elkaar! Verbieden!

Met de auto is het niet anders. En het helpt niet als chauffeurs op hun kinderzieltje zweren dat ze héél voorzichtig zullen zijn. De helft van hen, leert onderzoek, gebruikt niet eens zijn richtingaanwijzer (meer hier).

Maar we zijn mild. We pleiten niet voor een totaalverbod. Wel voor het herinvoeren van de voortreffelijke gewoonte dat er voor elke wagen iemand met een vlag loopt, om fietsers en voetgangers te waarschuwen voor naderend gevaar (prentje). We zijn ook niet helemaal onredelijk.

Geen opmerkingen: