woensdag 28 oktober 2009

Inderdaad, China


Neen hoor, lees je tegenwoordig overal: zo'n referendum als toen die keer in Antwerpen, dat nooit meer. Want, stel je voor dat we voor elke grote ingreep eerst de burgers om hun mening vragen, dan kunnen we nooit nog eens werken van enige omvang beginnen. En dan? Dan worden we helemaal weggeconcureerd door bijvoorbeeld de Chinezen.

Inderdaad, China. Daar hebben ze al dat gezeur niet. Daar kunnen ze bouwen. Daar zijn ze zo fijngevoelig niet. Daar malen ze niet om fijn stof of zo'n natuurgebiedje dat in de weg ligt.

Inderdaad, China.

Industrialisering in China ziet er uit als op het prentje bovenaan (foto: Lu Guang). Meer van dit soort industrieel-apocalytische fotografie hier en hier.

Overigens: als je naar deze reeks foto's van Lu Guang in het tijdschrift Geo kijkt, zal je merken dat ook de Chinezen tegen dit soort dingen protesteren. Vermoedelijk maken ze die daar dan wijs: ja, mooi hoor, in Viëtnam of Birma daar zijn ze niet zo fijngevoelig. Daar kun je bouwen. Die malen niet om fijn stof of zo'n natuurgebiedje.

En zo heeft, inderdaad, iedereen zijn China.

2 opmerkingen:

Lieve zei

Meer van Lu Guang kun je gaan bekijken in Parijs, Quai Branly. Op de kaai, in open lucht, recht tegenover het Musée du Quai Branly. Indrukwekkende fotograaf met een 'signatuur' die je onmiddellijk herkent.
http://www.photoquai.fr/fr/sur-les-quais.html

pst zei

Weer een reden om binnenkort nog eens naar Parijs te gaan.