donderdag 22 december 2011
De genomineerden
Het wordt stilaan een traditie: 22 december, dus publiceren we de lijst met genomineerden voor de almaar kleiner groeien-Literatuurprijs 2011. Om in aanmerking te komen moeten het boeken zijn die we a) het afgelopen jaar hebben gelezen*, b) die we -uiteraard- de moeite waard vonden en c) die op enige manier de filosofie van deze site belichamen. De genomineerden van dit jaar zijn, in alfabetische volgorde**:
Jorge Luis Borges, Alle Gedichten.
Karl Capek, Oorlog met de Salamanders.
David Eagleman, Sum. Tales From The Afterlife.
Hans Fallada, Alleen in Berlijn.
Martin Gayford, Man with a Blue Scarf. On Sitting for a Portrait by Lucian Freud.
William B. Irvine, A Guide to the Good Life. The Ancient Art of Stoic Joy.
Patrick Leigh-Fermor, A Time of Gifts: On Foot to Constantinople- From the Hook of Holland to the Middle Danube en Between the Woods - The Middle Danube to the Iron Gates.
Audur Ava Olafdottir, Rosa Candida.
Tom Reiss, The Orientalist. In Search of a Man caught between East and West
Jaap Scholten, Kameraad Baron. Een reis door de verdwenen wereld van de Transsylvaanse aristocratie.
Rory Stewart, The Prince of the Marshes: And Other Occupational Hazards of a Year in Iraq.
Wilfred Thesiger, Arabian Sands.
* Het afgelopen jaar betekent tussen 22 december 2010 en 21 december 2011. In totaal gaat het om 155 boeken. Dat aantal kan overigens worden geïnterpreteerd als een ernstig geval van ontlezing: vorig jaar bereikten we een totaal van 173. Een parlementaire onderzoekscommissie zoekt uit wat er fout liep. En daarbij zal geen potje gedekt blijven! Tot op het bot!
** Het volledige juryrapport verschijnt bij de bekendmaking van de winnaar.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
4 opmerkingen:
tiens, er staan nooit graphical novels of strips tussen de genomineerden. wie weet krijgen die ooit op een dag een eigen AKG-jaarprijs?
De jury onderzoekt de kwestie.
Van het lijstje enkel Irving gelezen (na een vermelding op AKG, waarvoor dank) en zeer goed bevonden.
Hieronder het volledige juryverslag:
Jorge Luis Borges, "Alle Gedichten". Of: waarin de auteur aanschouwelijk bewijst dat taal zijn oorsprong vindt in magie en dat in de handen van meesters naar die oorsprong terugkeert.
Karl Capek, "Oorlog met de Salamanders". Of: waarin de auteur vertelt wat er altijd weer gebeurt als de mensheid denkt: hé, een fijne nieuwe uitvinding of ontdekking, die gaat ons werk besparen en rijk maken.
David Eagleman, "Sum. Tales From The Afterlife". Of: waarin de auteur veertig mogelijke scenario's ontvouwt van het leven na de dood, die stuk voor stuk meer tot de verbeelding sprekend dan de hiernamaalsen waarmee de verschillende godsdiensten zieltjes proberen te winnen.
Hans Fallada, "Alleen in Berlij"n. Of: waarin de auteur beschrijft hoe het dagelijkse leven in een dictatuur er aan toegaat en in het bijzonder hoe mensen elkaar gevangen houden in angst en wederzijds wantrouwen.
Martin Gayford, "Man with a Blue Scarf. On Sitting for a Portrait by Lucian Freud". Of: waarin de auteur zijn portret laat schilderen door Lucian Freud en met de schilder goede gesprekken voert over het leven en de kunst.
William B. Irvine, "A Guide to the Good Life. The Ancient Art of Stoic Joy". Of: waarin de auteur uitlegt dat je aan de hand van een stuk of wat leefregels uit de klassieke oudheid een veel prettiger bestaan kunt leiden.
Patrick Leigh-Fermor, "A Time of Gifts: On Foot to Constantinople- From the Hook of Holland to the Middle Danube" en "Between the Woods - The Middle Danube to the Iron Gates". Of: waarin de auteur een lange, trage voetreis maakt door het Europa van tussen de twee wereldoorlogen, daarbij nog net glimpen opvangend van een manier van leven die dra zou verdwijnen.
Audur Ava Olafdottir, "Rosa Candida". Of: waarin de auteur op opmerkelijk montere wijze beschrijft hoe je, door in de tuin te werken en warm eten te maken, stilaan ook je leven en dat van anderen op orde kunt brengen.
Tom Reiss, "The Orientalist. In Search of a Man caught between East and West". Of: waarin de auteur opzoekt gaat naar het geheim van een joods-Russische nazaat van een geslacht van oliehandelaars die de wereld deed geloven dat hij een moslimprins was en het zelfs tot biograaf van Mussolini schopte.
Jaap Scholten, "Kameraad Baron. Een reis door de verdwenen wereld van de Transsylvaanse aristocratie". Of: waarin de auteur, die zelf introuwde in de Transsylvaanse adel, uitlegt hoe de Hongaars-Roemeense edellieden het communisme overleefden.
Rory Stewart, "The Prince of the Marshes: And Other Occupational Hazards of a Year in Iraq". Of : waarin de auteur, die zelf een jaar dienstdoend provinciegouverneur was in bezet Irak, uitlegt hoe absurd het leven als bezetter is en hoe weinig realistisch het was te geloven dat je in Irak iets goeds kon verrichten.
Wilfred Thesiger, "Arabian Sands". Of: waarin de auteur door de Arabische woestijn trekt en daarbij wonderlijke mensen ontmoet en bij momenten hachelijke avonturen beleef, die evenwel uiteindelijk allemaal goed aflopen.
Een reactie posten