zaterdag 30 maart 2013

Flierefluiten


Van  2 tot en met 9 april vindt in het Finse Turku het wereldkampioenschap flierefluiten plaats."Onze sport heeft haar naam niet mee", zucht Noël Willemssens (links op het prentje), erevoorzitter van de Belgische Flierefluitbond. "En nochtans heeft flierefluiten -fluiten op een uit vlierenhout gesneden blaasinstrument- helemaal niets van doen met lapzwansen en slampampen"."Het is topsport, wat zeg ik: kunst", voegt echtgenote Brenda (rechts op het prentje) er aan toe  

Het flierefluiten omvat vier disciplines, legt Noël uit: kunstfluiten, fluiten vrije stijl, ambachtelijk fluiten en humoristisch fluiten. Die laatste discipline is eigenlijk maar nep, oordeelt Brenda: het werd ingevoerd door de internationale flierefluitfederatie in de hoop de jeugd voor de sport te winnen. "Het gaat er om rare geluidjes met je instrument te maken. Vooral de Duitsers zijn er dol op.". Het kunstfluiten, vernemen we, wordt dan weer helemaal gedomineerd door de Noord-Koreanen. Brenda vertelt met duidelijk afgrijzen over ware flierefluitfabrieken waar kindjes van hooguit drie jaar voor het topfluiten worden klaargestoomd en hun kleine vingertjes blauw oefenen op sonates van Brahms. Zelf beoefent Brenda nog altijd het fluiten vrije stijl, een sporttak waarin ze haar persoonlijkheid helemaal kwijt kan, vertrouwt ze ons toe. Met hulp van nichtje Naomi Devolder wordt de repertoirekeuze up to date gehouden: zo brengt Brenda tegenwoordig onder meer hits van Shakira en Beyonce ten gehore op de vlierfluit.

Bij het ambachtelijk fluiten, ten slotte, moeten de deelnemers zich in de kortst mogelijke tijd zelf een vlierfluit snijden en er vervolgens een door de jury opgelegde melodie, bijvoorbeeld het volkslied van het organiserende land, mee ten gehore brengen. Het is de moeilijkste discipline, besluit Noël. "Niet zozeer het snijden, want met wat oefening doet iedereen dat in minder dan vijf minuten. Maar wel die nationale hymnes. En nu in Finland. Man, dat wordt geen lachterje."

Een vlierfluit maken in minder dan vijf minuten? In dit educatief verantwoorde filmpje wordt stap voor stap uitgelegd hoe dat moet. En hier is het Finse volkslied, voor wie zich wil meten met de topfluiters (filmpje) Onmogelijk om je tijdens de komende paasvakantie te vervelen.

Het prentje: via Dancing Fish.

Geen opmerkingen: