zondag 24 maart 2013

Honderd triljoen


Zimbabwe heeft niet zo verschrikkelijk veel om trots op te zijn. Dat ze wereldrecordhouder inflatie zijn, misschien*. In 2008 werden briefjes van 100.000.000.000 Zimbabwaanse dollar gedrukt. Honderd triljoen, inderdaad. In november 2008 bedroeg het dagelijkse inflatiepercentage wellicht 98%. Zoals te verwachten was hadden mensen tegen die tijd al lang opgehouden de officiĆ«le munt te gebruiken. De overheid volgde. Begin 2009 bestond er eenvoudigweg geen Zimbabwaanse dollar meer, tot de overheid later dat jaar een nieuwe dollar introduceerde. Hoe die het doet is een beetje gissen. In het buitenland wordt sindsdien immers geen Zimbabwaans geld meer aanvaard en dus worden er ook geen wisselkoersen meer berekend.

Met wat geluk worden de 100 triljoen bankbriefjes ooit nog wel wat waard. Op amazon betaal je vandaag 0.89 Amerikaanse dollar voor een biljet (hier).

*. Meestal lees je dat de Zimbabwanen in de hyperinflatierecordlijst nog vooraf worden gegaan door de Hongaren. De Hongaarse munt, de pengo, bereikte in juli 1946 zelfs een dagelijks inflatiepercentage van 207%. Terwijl de Zimbabwaanse dollar in diens recordmaand zijn waarde volledig verloor in 24,7 uur, had de pengo daar toen maar 15 uur voor nodig. Baas boven baas.

Geen opmerkingen: