dinsdag 12 maart 2013

Maartse sneeuw


Het kan altijd erger. In september 1901 werden in Vielsalm en Houffalize de eerste vriestemperaturen opgemeten. Het daaropvolgende najaar was ongemeen koud en somber. Dat werd er niet beter op toen de winter zijn intrede deed. In januari 1902 scheen de zon slechts 25 uur, terwijl dat normaal 53 uur is. Op 10 februari lag er 35 centimeter sneeuw in Ukkel, de dikste sneeuwlaag ooit gemeten in de voorbije eeuw. Nog merkwaardiger was dat dit sneeuwtapijt het resultaat was van één uitzonderlijk hevige sneeuwbui die het land teisterde tijdens de namiddag en de avond van 10 februari. Net zo opmerkelijk was dat die sneeuw blééf liggen. Maandenlang. Op 7 mei 1902 leek het einde in zicht: pas dan waren officieel de laatste resten wintersneeuw allemaal gesmolten.

Groot was dan ook de verbazing toen het op 14 mei 1902 -inderdaad: veertien mei- opnieuw begon te sneeuwen: 4 cm in Hestreux, 6 cm in Libramont en 11 cm in La Roche: de meest laattijdige sneeuw die we in dit land ooit mochten meemaken. Mei 1902 gaat sowieso de geschiedenis in als de koudste meimaand ever: de gemiddelde temperatuur bedroeg slechts 8,5°, terwijl we normaal op 12,8° mogen rekenen. En nog was het niet gedaan: ook op 11 juni 1902 bleef de minimumtemperatuur in Colfontaine onder het vriespunt.

Dat beetje maartse sneeuw van vandaag is, met andere woorden, niets. In 1902 konden ze met recht en reden zeggen dat het weer enigszins tegenzat: dat jaar bleek later trouwens het koudste jaar van de twintigste eeuw. En dan wisten ze nog niet eens dat ze in 1903 ook nog eens de natste lente uit de geschiedenis stond te wachten.

(Al deze wonderlijke, een mens met het leven en het weer verzoenende gegevens werden ontleend aan een standaardwerk dat in geen enkele huisbibliotheek zou mogen ontbreken: "Weer of geen weer. Een eeuw natuurgeweld in België", een boekwerk van het KMI, in 2004 door Van Halewyck uitgegeven.)

Het prentje: niet denken in termen van problemen, maar in termen van kansen! Dankzij de late winteropstoot kun je al die fijne mutsen en truien, die je in de koopjesperiode voor een zacht prijsje verwierf, eindelijk ook een keer uit de kast halen.

Geen opmerkingen: