zaterdag 24 mei 2008

Aan de keukentafel


NRC Handelsblad is de beste Nederlandstalige krant. Twee dingen kunnen beter. Eén, NRC is een avondblad. Kranten, vinden wij, lees je 's morgens. Twee, je kunt NRC in België altijd maar met een dag vertraging kopen. Voor de zaterdagkrant geldt dat niet: die is de dag zelf al present. Maar zaterdag vind je dan weer meestal de krant van vrijdag niet meer. En net vrijdag is er de boekenbijlage en die willen we lezen.

Maar sinds vandaag zijn we een nog gelukkiger mens. NRC is begonnen met een speciale boekensite, waarop je ook de boekenbijlage vindt. Een uitermate mooi gebaar.

Op de boekensite kan je ook binnenkijken in de werkkamer van schrijvers. Vandaag zie je bijvoorbeeld hoe A.F.Th. van der Heijden is behuisd. Bijzonder rijkelijk, lijkt ons. Je kunt er wel een half dozijn schrijvers in kwijt. Even hier klikken, daarna de linkermuisknop ingedrukt houden en slepen maar, rondjes makend door van der Heijden's stulpje. Wel opletten dat je geen troep maakt.

Roald Dahl's werkplek was dan weer het tegenovergestelde. Dahl trok zich terug in een schrijfhut in de tuin, nam plaats in een oude zetel, met een plankje op de knieën en schrijven maar. Ook Dahls werkruimte kan je virtueel bezoeken. Dahl schrijfkamertje oogt wel wat morsig, vinden we.

Zelf werken we nog het liefst aan de keukentafel.

(Het prentje: Gabriel Metsu, Briefschrijvende man, 1662)

Geen opmerkingen: