dinsdag 27 mei 2008

Woluwe is geen Molenbeek


Omdat mevrouw pst. voor zaken in de hoofdstad moest zijn namen we zelf ook een halve dag vrij. Samen gezellig naar Sint Lambrechts Woluwe, op zoek naar de betere boekhandel. In Woluwe bevindt zich één van de boekenwinkels die in alle reportages over het hippe Brussel bijzonder veel lof krijgt toegezwaaid: Cook & Book. Zoals de naam verraadt: het gaat over eten en boeken. Twee dingen waar we helemaal niet tegen zijn.

Cook & Book zijn eigenlijk negen boekenwinkels en een stuk of vijf eetgelegenheden, verspreidt over twee gebouwen. Die twee gebouwen maken deel uit van het Wolubis-complex, het culturele centrum van Woluwe, waar je bijvoorbeeld ook een theaterzaal vindt. Aan de overkant van de straat heb je het wellicht beter bekende Woluwe Shopping Centre. Daar wil je liever niet geweest zijn.

Enige scepsis was ons niet vreemd toen we het eerste deel van het Cook & Book imperium betraden. Overal mensen die zaten te eten, niemand die naar de boeken keek. Dat moeten we er even bijvertellen: je moet je voorstellen dat je eet, omringd door boekenrekken. En het is niet de bedoeling dat je die boeken aan tafel neemt om gezellig te beduimelen, lees je her en der op vermanende bordjes.

Cook & Book heeft niet alleen kookboeken in huis. In het ene gebouw vind je, naast de kookboekenverzameling, een mooie afdeling stripverhalen, een bovenverdieping vol kinderboeken, een zijzaaltje met reisboeken, een kunstboekenzaal en dan ook nog een grote ruimte waar je cd's en zelfs muziekinstrumenten kan kopen. In het andere gebouw hebben ze een boekhandel helemaal in Engelse clubstijl (het prentje hierboven) waar je -dat moet lukken- Engelstalige literatuur vindt, een grote kamer met Franse boeken en, tot slot, een zaaltje met hobbygerelateerde literatuur. Tussendoor kom je ook nog een kast tegen met Nederlandstalige boeken. Négén boekenwinkels in totaal. It boggles the mind.

Eerst de belangrijkste dingen. Wat is onze algemene appreciatie betreffende het boekenaanbod? Het is duidelijk een winkel die zich vooral richt tot mensen die graag boeken kopen. Je vindt in hoofdzaak mooie boeken, speciale boeken en dure boeken. Je vindt ook meer gewone dingen, maar dan wel met zorg gekozen. Geen bestsellers en ook niet de platte prullen die ze je elders naar je hoofd mikken, maar zeker ook niet het brede aanbod van de boekhandel die het van de verwoede lezers moet hebben.

En het eten? Mevrouw pst. liet zich verleiden tot een dagschotel en was daar erg tevreden over. Wijzelf -ons dieet!- beperkten ons tot koffie en kregen er -dat wijst op stijl en goede smaak- een zelfgebakken Arabisch-aandoend koekje bij. Omdat we die geweldig vriendelijke mensen niet wensten te beledigen hebben we dat koekje, uiteraard, met smaak verorberd. Dan vanavond maar weer sla.

Wijzelf kwamen net na de middagdrukte toe. Dat maakte dat we daarna in de grootst mogelijke rust konden winkelen. Erg veel boeken werden niet verkocht viel ons op, maar na verloop van tijd kwamen er wel steeds vaker groepjes dames binnen die samen muntthee -geserveerd in sierlijk Oosterse serviesjes- nuttigden. Ongelijk kan je die dames niet geven.

De Cook & Book'ers willen, dat is duidelijk, in eerste instantie de Betere Mens bereiken. Overal vind je leuke hebbedingetjes (espressotasjes in de Belgische kleuren!), je kunt fijne koekjes, thee en confituur kopen van Duchy Originals, het organische huismerk van de biologisch-dynamische boerderijen van Prins Charles, er is een standje met parfum van Acqua di Parma. Dat soort dingen.

Sommige mensen zouden dat allemaal heel erg snob vinden, maar gelukkig zijn wij sommige mensen niet. Bovendien: Woluwe is geen Molenbeek. Je weet op voorhand wel een beetje waaraan je je kunt verwachten. En het is allemaal ook erg stijlvol, tot de draagtasjes toe, die ze in een soort nouveau punk-stijl lieten maken.

Hoeft het nog te worden samengevat? Wij vonden het leuk. Een fijne uitstap, oordeelden unisono mevrouw pst. en wijzelf. Maar, laten we wel wezen, er zijn betere boekhandels in Brussel. Maar er zijn slechtere plekken om een verloren dinsdagnamiddag te slijten.

Geen opmerkingen: