maandag 26 mei 2008

Wàt deed Carol Cummings?


Ook een record. De Zweedse kunstenaar Erik Nordenankar heeft de grootste tekening ter wereld gemaakt. Met een GPS-systeem en met de pakjesdienst DHL. Nordenankar zond een koffer met de post rond de wereld. De route bepaalde hij met zijn GPS, op zo'n manier dat de afgelegde afstand een tekening vormt. Uitgerold zou Nordenankar een doek van 40,076,592 op 40,009,153 meter hebben gemaakt. Op zijn site vind je het hele verhaal.

En van de weeromstuit willen we dan natuurlijk ook weten wat de kleinste tekening ter wereld is. Volgens het Guinness Book of Records maakte ene Anatoliy Konenko in 1996 het kleinste boek ter wereld: een geïllustreerde versie van het verhaal De Kameleon van Anton Chekhov. Het boekje meet 0.9 op 0.9 millimeter. Dat zijn zo ongeveer de afmetingen van een korrel zout. En nu komt het: in de eerste negen exemplaren van dat boekje nam Konenko ook een aantal illustraties op. Twee daarvan waren precies 0.7 op 0.7 millimeter groot. Op de website van de Universiteit van Cincinnati staat er een stukje over, maar de prentjes in kwestie krijgen we niet te zien.

Dat valt allemaal in de categorie geweldig goed gevonden. Maar is het ook kunst? Het is in de twee gevallen een hele prestatie en ook best origineel, maar dat is affiches op straat hangen met daarop het blote zitvlak van je overspelige ex ook. Dat deed Carol Cummings. Haar echtgenoot, Pasha Cummings (geweldige naam!) ging vreemd en zal dat geweten hebben. In de straten van het Engelse Durham vind je zijn gefotografeerde billen, met daaronder deze fantastische tekst: Pasha Cummings is een lul, een lieger en bedrieger! En Sandra Beckworth is geen haar beter.

"Carol was erg verbitterd toen ik haar verliet. Nu heeft ze wraak genomen", zegt Pasha. Met alle respect: wat Carol Cummings deed is kunst!

Geen opmerkingen: