zondag 25 mei 2008

Oudere dieren der mensheid


Zelf hadden we ooit een poedel die achttien werd. Bobbie, zo heette de huisvriend in kwestie, vormde de (opmerkelijk lang) levende weerlegging van de stelling dat ouderdom mild maakt. Bobbie had een slecht karakter en dat werd er met de jaren niet beter op. Maar, uiteraard: van de doden geen kwaad. Toi, toi, toi, Bobbie!

Oudere dieren der mensheid: een te weinig onder de aandacht gebracht gegeven. Worden, net als mensen, huisdieren almaar ouder als gevolg van beter eten en goede medische behandeling? Vermoedelijk wel. Nog deze week lazen we in Het Laatste Nieuws -in de altijd tot de verbeelding sprekende rubriek Bizar: Duur EK-bier maakt Oostenrijkers boos, Penis van Filipijn doorgespoeld, Krokodil vreet haai op in Australische rivier, Zimbabwaan verkoopt urine als keukenolie- over Bella.

Bella is een Labrador die zopas haar negentwintigste verjaardag vierde. Maar Bella is ook een Hond Zonder Papieren en dat speelt haar nu parten. Haar baasje kan Bella's exacte geboortedatum niet bewijzen en daarom wordt Bella een plaatsje in het Guinness Book of Records ontzegd. Nog een ouder dier dat recent verjaardagskaarsjes mocht uitblazen is Jenny. Die werd zopas 55, waarmee ze officieel de oudste gorilla ter wereld is. Gefeliciteerd Jenny!

Maar wat is het alleroudste dier ter wereld? Dat was, tot voor kort, Harriet, die 176 werd. Bovendien was Harriet het laatste levende wezen dat kon zeggen dat het Charles Darwin -inderdaad: dé Charles Darwin- nog had gekend. Dat is wel heel bijzonder en dat zit zo. In 1835 bracht Darwin de toen 5-jarige Harriet persoonlijk mee van zijn reis naar de Galapagos-eilanden. Omdat er altijd sceptische geesten zijn die aan alles durven twijfelen werd Harriet op haar levensavond nog getest. En wat bleek? Ze was inderdaad zo oud zo als werd aangenomen en ze kwam effectief van de Galapagos-eilanden.

Toen ze haar honderdvijfenzeventigste verjaardag vierde -bekijk het filmpje- klonken de berichten nog erg hoopvol: Haar huid is erg gerimpeld, en ze is de laatste tijd wat pondjes aangekomen. Ook is ze niet zo snel meer, zelfs niet voor een schildpad. Maar haar ogen twinkelen soms nog ondeugend en ze kan nog wel twintig jaar mee. Jammer genoeg overleed Harriet op 22 juni 2006, aan een harstilstand.

Toch knap van Harriet! Maar baas boven baas: een stralenschildpad genaamd Tui Malila werd, afhankelijk van de bronnen, 188 of 192 jaar en de Aldabra-reuzenschildpad Adwaitya bereikt zelfs de niet helemaal te vatten leeftijd van 255 jaar. Adwaita werd in de jaren 1750 door Britse zeelui gevangen.

1750!

(Op het prentje: de poedel in de kunst. Ene Jeanette West schildert dieren, waaronder bijvoorbeeld dit exemplaar. Toch wel, eh, apart.)

Geen opmerkingen: