zaterdag 31 mei 2008

Pickles


Heel even was Pickles (hierboven op de foto) de beroemdste hond ter wereld. In 1966 werd het wereldkampioenschap voetbal in Groot-Brittannië georganiseerd. Het leek de Britten een leuk idee om de Jules Rimet-beker, de trofee die de regerende wereldkampioen in bruikleen krijgt, ten toon te stellen. Dat gebeurde om een -hou je vast- postzegeltentoonstelling wat meer luister bij te zetten. De organisatoren van de postzegelbeurs konden zich niet inbeelden dat iemand die foeilelijke trofee zou stelen en namen het dus niet zo nauw met de beveiliging. Daarvan maakte een dief dankbaar gebruik: op zondag 20 maart constateerden de bewakers dat er een klein probleem was: er was, eh, geen beker meer. Shit.

Het vervolg is enigszins kolderesk. De volgende dag kreeg de voorzitter van de Engelse voetbalbond telefoon van de zelfverklaarde dief: er zou, met de post, een pakje volgen met daarin instructies. Dat pakje kwam: de dief wou 15.000 pond in kleine, gebruikte coupures. Er werd een afspraak gemaakt voor de ruil, maar toen de dief het losgeld kreeg -naar later bleek: waardeloos papier- bleek hij de beker niet te hebben meegebracht. Geen nood, de dief zou wel even wijzen waar de beker verstopt was. De dief stapte in de wagen, maar zette het bij het volgende kruispunt op een lopen. De politie er achter, dief geklist. Maar dat bleek bij nader inzien een oplichter die gewoon zijn kans schoon had gezien de voetbalbond enige centen lichter te maken. Help, waar was de beker nu?

En nu komt Pickles in het verhaal. Een paar dagen later maakte Pickles, met zijn baasje, een ommetje in de buurt. Verstopt in de bosjes, ingepakt in krantenpapier, vond Pickles, jawel, de Jules Rimet-beker. Pickles' baasje werd nog even van medeplichtigheid verdacht, maar uiteindelijk bleek die er niets met de diefstal te maken te hebben. Eind goed, al goed! De Wereldbeker kon beginnen!

In 1983 werd de Jules Rimet-beker opnieuw gestolen, deze keer in Brazilië. Jammer genoeg was er geen bijdehands Brazilaans hondje in de buurt dat hem terugbezorgde. De beker is nog altijd spoorloos.

En Pickles? Die stierf in 1973. In stijl, zullen we maar zeggen. Pickles stikte, nadat hij met zijn leiband aan een boomstronk bleef hangen, terwijl hij een kat op de hielen zat.

Waarmee we maar willen zeggen: ook al doet ons nationale elftal niet mee aan het op 7 juni startende Europese kampioenschap voetbal, er is toch weer van alles om naar uit te kijken!

Geen opmerkingen: