woensdag 7 mei 2008

Maarten Koning is dood


We hadden het bericht gemist, omdat we de voorbije dagen in het buitenland zaten. J.J. Voskuil is gestorven. Voskuil is ondermeer de auteur van het iets meer dan 5000 bladzijden tellende Het Bureau, een kroniek van een heel mensenleven tegen je zin naar je werk gaan, verkeerd begrepen worden door je collega's, speelbal zijn van de machtsspelletjes van je diensthoofd, thuis op je kop krijgen van je pinnige echtgenote, op vakanties trektochten maken door de Franse regen, avondjes doorbrengen met steeds weer dezelfde gesjeesde oude studievrienden, onderwijl het ene shagje na het andere rollend. Van Het Bureau wordt je niet meteen vrolijker.

Voskuils alter ego Maarten Koning is heel erg principieel. Hij houdt vast aan de idealen uit zijn studententijd: geen carrière maken, niet bezwijken voor de verlokkingen van de wereld, geen compromissen. Dat is allemaal bijzonder nobel, maar je hebt nooit het gevoel dat Maarten er veel gelukkiger van wordt. De clou van het bohémienbestaan leek ons altijd net dat je meer plezier had in het leven dan de gemiddelde burgerman. Maarten vindt plezier maar oppervlakkig. Maarten heeft, vrezen we, een beetje schrik van het leven. Maarten verkiest het reflectieve bestaan: een gebeurtenis is maar echt als hij erover gerapporteerd heeft in zijn dagboek.

En toch hebben we ons destijds tegen een razend tempo door die duizenden bladzijden gelezen. En toch nemen we ons voor dat ooit nog wel eens een keer te doen. Toch knap van Voskuil.

(Op deze site vind je alle mogelijke informatie over Voskuils Bureau, met inbegrip van een lijstje van op welke echt bestaande figuren de personages uit het boek zijn gebaseerd. Op de site van het P.J. Meertensinstituut, waarop het A.P. Beerta Instituut -hét Bureau- uit het boek is gebaseerd vind je foto's van hoe het er vroeger uitzag, geïllustreerd met citaten uit de romans.)

Geen opmerkingen: