vrijdag 23 mei 2008

Romantische Volkspartij


Vandaag een bericht uit de krant van gisteren (Het Laatste Nieuws, 22.05.08) dat ons hart sneller deed kloppen: de oprichting van de Romantische Volkspartij! En dat nog wel door een achterkleinzoon van Pieter Daens.

Langdorpenaar Johan Delafortrie, achterkleinzoon van Pieter Daens, heeft een nieuwe politieke partij opgericht: de Romantische Volkspartij. "We moeten terug naar de jaren zestig van de vorige eeuw, de flower power, de tijd van John Lennon en Yoko Ono om dan stilletjes een stapje vooruit te zetten", zegt Delafortrie. Het is niet de eerste keer dat de man zich in de politiek stort. Eerder richtte hij, samen met zijn ezel, de partij IA.IA op. Dat stond weer voor Iets Anders in Aarschot.

"Eigenlijk zijn we een romantische, sociale, christelijke volkspartij", aldus Delafortrie. "We zijn tegen de verzuring en pleiten voor meer ruimte voor liefde en solidariteit in de wereld. Dit kan bijvoorbeeld door de plaatsing van zitbanken waar mensen naar hartelust kunnen knuffelen en keuvelen. We eisen ook dat de armoedegrens wordt opgetrokken van 820 naar 1000 euro per maand. Veel mensen, ook in Aarschot, leven in armoede. Je betaalt 500 euro aan huur en voor de rest blijft er niets over."

Delafortrie is gekant tegen Lijst Dedecker. "Voor je het weet zitten we in Vlaanderen met een coalitie tussen Lijst Dedecker en Vlaams Belang. Dan is er helemaal geen plaats meer voor liefde en romantiek. Die partijen strooien zand in de ogen van de mensen. De komst van de euro heeft ons geen goed gedaan. Mensen komen niet meer buiten. Voor een pintje of een koffie betaal je nu anderhalve euro. Terwijl het vroeger dertig frank was. Met 50 euro had je vroeger een volle winkelkar."

De RVP komt in juni 2009 voor de eerste keer op. Meteen op nationaal vlak.


De Romantische Volkspartij! We zijn stikjaloers: dat we daar zelf niet zijn opgekomen. Terug naar de jaren zestig, de flower power, om dan stilletjes een stapje vooruit te zetten: dat hadden zelfs wij niet kunnen verzinnen.

Geen opmerkingen: