maandag 6 oktober 2008

Eén oog kan schalks kijken


Alles kan beter, dacht de Saudische sjeik Mohammed al-Habadan. Hij roept vrouwen op om een niqab -de sluier die alleen de ogen vrijlaat- te dragen die slechts één oog laat zien. Habadan is, leren we uit het krantenartikel in kwestie, een ultraconservatieve geestelijke die een aanzienlijke invloed uitoefent onder religieuze Saudi's (De Standaard, 4.10.08).

De sjeik deed zijn uitspraak tijdens een vraaggesprek op een islamitische satellietzender. Een niqab die ruimte laat voor twee ogen, vormt volgens de geestelijke een aanmoediging voor vrouwen om de ogen op te maken en zo verleidelijk over te komen.

Maar dat kan, denken wij, nóg beter. Ook één oog kan schalks kijken. Voor je het weet is dan het hek weer van de dam. Zedeloosheid en ontucht. Daarom bedachten we de ultieme oplossing voor dit kuisheidsvraagstuk. Willen we vermijden dat de man het hoofd op hol wordt gebracht door de aanblik van verleidelijke vrouwen? Laten we de mannen blind maken. Eenvoudig en effectief. Geen man meer die begint te zwijmelen bij het zien van vrouwen of meisjes. Eindelijk rust, kalmte en kuisheid.

Ook een oplossing voor nogal wat andere problemen: géén hoofddoekdebat meer nodig. Vrouwen hoeven nergens geen doek meer om. Niet achter het loket, niet in de rechtbank. Vrouwen kunnen, wanneer ze dat willen, altijd in ultrakorte rokjes lopen of, bij heel warm weer, in monokini. Geen man die het ziet. Vrouwen mogen dan ook vanzelfsprekend buitenshuis werken of studeren. Er is geen reden meer om ze, zoals in het land van de sjeik, te verbieden auto te rijden. Meer zelfs: mannen zullen dan wat blij zijn dat vrouwen kunnen autorijden.

En wat met het mansvolk? Is dat niet een beetje sneu, zo helemaal blind? Tja, het is voor de kuisheid en het geloof. Wie kan daar nu tegen zijn?

(Het prentje: Pieter Bruegel de Oudere, De Parabel van de Blinden, 1568. Museo di Capodimonte, Napels.)

Geen opmerkingen: