vrijdag 3 oktober 2008

Hyenamannen


Een man op stap met een wild dier. Dat trekt aan, dat schrikt af. Dat is vermoedelijk ook de bedoeling.

De Zuid-Afrikaanse fotograaf Pieter Hugo maakte een reeks foto's van de Nigeriaanse Gadawan Kura. Dat betekent zoveel als Hyenamannen. Ze vangen hyena's, bavianen en pythons, die ze vervolgens verkopen of africhten. Ze trekken van dorp tot dorp. Ze laten de dieren kunstjes doen om volk te trekken. Ze verkopen magische drankjes, die je bijvoorbeeld moeten beschermen tegen slangenbeten. Volgens de politie gebruiken ze de dieren ook om mensen af te persen en om winkels te beroven. Op de website van de galerij waarvoor de fotograaf werkt, vind je meer uitleg over de Hyenamannen en ook meer foto's (The Hyena & Other Men).

Een deel daarvan kan je nog tot 2 november zien in het Amsterdamse Fotografiemuseum. Daar hangen ook foto's van een andere Afrikaanse fotograaf, Malick Sidibé.

Die fotografeerde in de jaren zestig en zeventig een Afrika waar de toekomst nog een stuk veelbelovender leek. Foto's van evenementen en ceremonies in Bamako, van voetbalwedstrijden, huwelijken en kerstvieringen. Reportages van ‘surprise-parties’, van lokale popgroepjes als ‘Los Cubanos’, ‘Les Caïds’ en ‘Les Las Vegas’. Zwarte mannen mooi in het pak, dames in Supremesjurken en het haar omhoog zoals de Amerikaanse zangeressen. Of, zoals op het prentje hieronder, trots de nieuw verworven welvaart tonend.Waarom ging het nadien mis, vraag je je onwillekeurig af. Zeker als je de foto's ziet van Pieter Hugo. Verval, puin, chaos, brutaliteit. En soms toch ook mooi, zoals deze foto van man met baviaan-in-matrozenpak. Dat handje van de aap, vol vertrouwen rustend op het been van de man. Wij twee, baas, desnoods tegen de wereld.

Geen opmerkingen: