zondag 19 oktober 2008

Judo met Putin


Vladimir Putin heeft naar eigen zeggen het beste voor met de Russen. Nu wil hij ze ook nog judo leren. Sport verheft de natie: iedereen de mat op, zodat Rusland weer een wereldmacht wordt. De daad bij het woord voegend publiceerde Putin eerder al een judoboek en nu is er ook de dvd: Judo met Putin.

De filmpjes waarop je Putin de edele judosport ziet beoefenen zijn bijzonder interessant. Je ziet Putin robbertjes vechten met judokampioenen of met kinderen. Nooit met andere gewone judoërs. Hoe komt dat? Dat weten wij.

Als je als potentaat een wedstrijdje fietst, schaakt, judoët of voetbalt, dan doe je dat altijd hetzij tegen kampioenen, hetzij tegen kinderen. Als je tegen kampioenen verliest, denkt iedereen: nogal wiedes. Als je van kinderen verliest, denken mensen: toch sympathiek van de potentaat dat hij dat ukkie liet winnen. Als je van de kampioen wint, knikken mensen bewonderend. Alleen van kinderen mag je niet winnen: dan kom je wel iets te gretig over. Putin wint dan ook nooit van kindjes (filmpje).

Als potentaat treed je nooit tegen een gewone sterveling in het tijdperk. Verlies je, dan taant je glorie. Hmm, denken mensen, zo bijzonder zijn de judokunsten van onze geniale leider dus niet. Dan zullen zijn andere kwaliteiten wellicht ook niet zo fantastisch zijn. Win je van een gewoon burger, dan denkt iedereen: ja, zijn tegenstander moest hem wel laten winnen. En dus kom je er als potentaat weer niet goed uit.

Slimme potentaten treden alleen tegen kampioenen of kinderen in de arena. Onthoud dat voor het leven.

Of Putin slim is, weten we niet. Dat hij een potentaat is, wel. Onderstaand voorval met de hond van Putin spreekt boekdelen. Koni, zo heet het arme dier, loopt sinds deze week rond met een halsband waardoor ze permanent in contact staat met een satelliet.

Baas weet voortaan altijd waar Koni uithangt. Dat vond Putin een leuk idee, toen ze hem de mogelijkheden van de sateliettechnologie uitlegden. Nadat Koni de nieuwe halsband had gepast, merkte vice-premier Ivanov op dat de hond er triest uitzag. Niets van, antwoordde Putin: "ze wuift met haar staart, ze is gelukkig".

Zo ziet de wereld van de potentaat er uit: hij weet wanneer wij gelukkig zijn en hij is gelukkig als hij weet waar wij zijn.

(Het prentje: ook geen goed teken. In Rusland vind je standbeelden van de Geniale Leider in judopak.)

1 opmerking:

TV zei

Ach, gewoon een flauw excuus om in pyjama naar het werk te kunnen komen.