zaterdag 4 oktober 2008

Kwaad en erger


Gaat het van kwaad naar erger met de wereld? We hebben nooit anders gehoord. En de kans is groot dat onze in grotten levende voorouders, bij het kampvuur, onder het nuttigen van een smakelijk everzwijn, net hetzelfde verzuchtten: vroeger was het beter, waar moet dat allemaal eindigen...

Gelukkig heeft de mensheid cijfers uitgevonden. En daardoor kunnen we met iets meer precisie in kaart brengen hoe kwaad, respectievelijk erg, het met ons is gesteld. Bovenstaande grafiek geeft, voor de Verenigde Staten, sinds 1810 per jaar het Bruto Nationaal Product weer.

Laten we af en toe ook dat soort dingen er even bijhalen. Onze vrienden de journalisten hebben ons, in het verlengde van de beurscrisis, een ganse week bang gemaakt met verhalen over hoe vreselijk het wel niet met ons is gesteld. Ja, ja. Het zal wel. Hieronder nog eentje: de gemiddelde levensverwachting bij de geboorte, in België, van 1885 tot 2004 (vrouwen in het rood, mannen blauw). Van kwaad naar erger?


Een muziekje erbij: The World Today Is A Mess van Donna Hightower (filmpje). Een geweldige hit in 1972, althans in onze herinnering. Een dringende vraag aan de lezers: wie weet wat van Donna Hightower is geworden?

Geen opmerkingen: