zaterdag 12 april 2008

Deelgemeentenaar


Vlaams Minister Marino Keulen, dezer dagen niet zo geweldig geliefd bij onze Franstalige landgenoten, kan vermoedelijk af en toe wel een schouderklopje gebruiken. Dat zullen we zo meteen dan ook doen. In een interview vandaag in De Morgen spreekt de minister, vinden we, opmerkelijk wijze woorden:

Een Vlaming is een deelgemeentenaar: hij is van Deurne, niet van Antwerpen, van Gentbrugge, niet van Gent.

Dat vat de Vlaamse condition humaine ongelofelijk treffend samen: deelgemeentenaar.

Ooit hoorden we op de lokale TV twee inwoners van een klein-Brabantse gemeente met elkaar over een ongetwijfeld prangend lokaal probleem van mening verschillen. Na verloop van tijd vertrouwde één van beiden de hen interviewende journalist in alle ernst toe: ja, wat wilt ge, hij is van Liezele en ik van Kalfort. Dat is een andere cultuur.

Liezele en Kalfort zijn, voor een goed begrip, deelgemeenten van Puurs. Puurs telt 16.000 inwoners, de twee deelgemeenten in kwestie elk ongeveer 2.000. Een andere cultuur. En wellicht is dat nog waar ook.

We weten niet of er veel landen zijn waar zelfs de gebarentaal dialecten telt. Vlaanderen telt vijf dialecten die elk gebruikt worden in een regio ongeveer samenvallend met een provincie. (Hier kan je bekijken hoe ze in de verschillende dialecten "aardrijkskunde" uitbeelden.) De verschillende dialecten verspreidden zich vanuit de locatie van de verschillende doveninstituten of -scholen. Vermoedelijk bestaat er een wereld van verschil, wat zeggen we: een fundamenteel cultuurverschil, tussen die scholen en instituten.

Nederlanders, merkt de minister ook nog op, vinden het vanzelfsprekend om te verhuizen als ze in Groningen wonen, maar een job vinden in Maastricht. Vlamingen zouden daar zelfs niet aan denken. Wat moet je tussen die mensen die je niet kent, besluit de Vlaming. Onze biotoop is waar we wonen, aldus de minister.

Mobiliteit, flexibiliteit, internationalisering, globalisering: het zal wel. Maar Liezele is toch Kalfort niet.

(Op het prentje: het wapenschild van de trotse gemeente Puurs.)

Geen opmerkingen: