maandag 14 april 2008

Onbevooroordeeld


Een Brits reisauteur wordt aan de schandpaal gezet omdat hij reisgidsen schreef over landen waar hij niet is geweest, lezen we in de krant (De Standaard, 14.04.08):

De Britse reisauteur Thomas Kohnstamm van reisboekgids Lonely Planet heeft toegegeven dat hij reisverslagen uit zijn duim heeft gezogen. Colombia heeft hij zelfs nooit bezocht, toch schreef hij er een uitgebreid verslag over. "Ze betaalden mij niet genoeg om naar Colombia te gaan", was zijn uitleg. Hij schreef de reisgids dan maar in San Franscisco op basis van informatie van een stagiaire op het Colombiaanse consulaat.

Aan de schandpaal gezet? Zo'n man verdient alle bewondering! Een boek schrijven over een land waar je niet bent geweest lijkt ons een hele prestatie. Bovendien werpt de visie van zo iemand onvermijdelijk toch wel nieuw licht op de thematiek in kwestie.

Laten we er geen doekjes om winden. Stel, Lonely Planet zit niet op zijn centen en betaalt een man om naar Columbia te gaan en daar materiaal te verzamelen voor een boek. Zo'n man kan nooit alles zien, kan nooit iedereen spreken, kan nooit elk gerecht in elk restaurant proeven, kan nooit allle pittoreske dorpjes even grondig bezoeken. Dus levert zo'n man altijd weer een verslag af dat gebaseerd is op partiële gegevens.

Bovendien is niets zo bevorderlijk voor vooroordelen dan kennisname van andere mensen met andere gewoonten. Wij vinden, bijvoorbeeld, de mensen uit Uruguay en Kirgizië bijzonder sympathiek. We hebben immers geen reden om dat niet te doen: we hebben er nooit contact meegehad. Leuk land, leuke mensen. Waarom niet?

Dat ligt, wat ons betreft, ingewikkelder als het gaat over Sri Lanka of Malawi. Uit die landen kregen we immers al wel iemand over de vloer. Onwillekeurig denken we, telkens we iets horen over die landen, weer aan die bezoekers. We zijn sindsdien, we moeten daar eerlijk in zijn, niet helemaal neutraal meer in onze perceptie.

Nee, die Thomas Kohnstamm verdient alle respect. Liever een auteur die onbevangen over zijn onderwerp schrijft, dan een auteur die op onvermijdelijk partiële en mogelijk bevooroordeelde feiten voortgaat. Ja, toch?

Snel dat boek bestellen!

Geen opmerkingen: