vrijdag 18 april 2008

Onze vrienden de hersenen


Onze vrienden de hersenen laten zich gewillig in de luren leggen, ontdekten wetenschappers van de Stanford Universiteit. Volgens het maandblad Quest nodigden de wetenschappers twintig proefpersonen uit om wijn te proeven. Die vertelden ze dat ze zo meteen vijf verschillende soorten wijn konden nuttigen, die in prijs varieerden tussen 5 en 90 dollar per fles. Dat was niet helemaal de waarheid: in werkelijkheid kregen de proefdrinkers in prijs en kwaliteit vergelijkbare soorten aangeboden.

Terwijl de proefpersonen aan de rol gingen, keken de onderzoekers mee in hun hersenen met behulp van een fMRI-scanner. En wat leerde al dat gevors? Het deel in de hersenen dat plezier ervaart, bleek bij ‘dure’ wijn actiever dan bij ‘goedkope’. De hersenen van de proefpersonen ervaarden meer plezier aan wat ze dachten dat de duurdere wijnsoorten waren.

En dat brengt ons onwillekeurig bij een ander buitengewoon interessant nieuwsbericht. Radio Klara lanceerde gisteren zijn nieuwe website. En om dat een beetje feestelijk te maken vroegen ze de in kringen die het kunnen weten wereldberoemde kunstenaar Luc Tuymans om een tijdelijke muurschildering te maken, ergens in een anonieme straat, hartje Antwerpen. Een verborgen camera filmde de voorbijgangers. Van de bijna drieduizend passanten had maar vier procent oog voor de muurschildering.

Die van Stanford zouden opmerken: als je mensen op voorhand had verteld dat er ergens in de buurt een Belangrijk Kunstwerk hing, hadden ze het vermoedelijk allemaal wel opgemerkt. Onze vrienden de hersenen hadden daar wel voor gezorgd: opletten lichaam, zo meteen Kunst! Daar gaan we lekker naar kijken en genieten!

Het risico was dan wel geweest dat mensen, door hun hersenen daarop geattendeerd, overal kunst hadden gezien. Net zoals je in een museum van moderne kunst altijd wel iemand vindt die bewonderend een door de werkmannen achtergelaten hoopje stenen staat te bekijken. Dat koloriet, dat lijnenspel! Als onze hersenen kunst willen zien, dan zien ze kunst. Ook als die er niet is.

Hersenen: best nuttige organen hoor, daar niet van, maar af en toe moet je ze toch duidelijk maken wie de baas is in huis.

(Het prentje komt van Belga en haalden we hier. De muurschildering van Tuymans is nog tot 25 april te zien in de Beddenstraat in Antwerpen. Daarna wordt ze vernietigd.)

Geen opmerkingen: