dinsdag 15 april 2008

Mensenrechtenrekenkunde


Of we nog een mening hebben over de Olympische Spelen in Peking? Ja hoor, en die hebben we ook al gegeven. We herhalen: het was geen goed idee. (Daar hebben ze in Peking niet van terug! Morgen in de kranten: Pst. wijst China weerom terecht.)

Boycotten dan maar? Ook geen goed idee. Je moet aan sportmensen geen hogere eisen stellen dan aan zakenmensen. Waar we wel de kriebels van krijgen is van mensen die de Chinese onderdrukking vergoelijken door er op te wijzen dat wij in het westen ook boter op het hoofd hebben. Mensenrechtenrekenkunde: voor je iets over een ander zegt, eerst sommetjes maken. Pas als je beter scoort, mag je praten. Onzin.

Wat je vooral niet moet doen is zo'n dictatoriaal regime naar de mond praten of tot toegevingen bereid zijn die je nooit zou doen ten aanzien van je eigen overheden. Vandaag lazen we in de Volkskrant een stuk over een Nederlands regisseur die in China filmt. Uiteraard willen de Chinezen het laatste woord. Geen bloot, geen scènes die armoede of andere maatschappelijke problemen suggereren, een optimistische titel, een mooi einde. Man, man, man. En het allerergste: de regisseur in kwestie is bereid een heel eind met de Chinezen mee te gaan. Anders komt er immers geen film.

Nee, wie je niet van platbroekerij kan betichten is Foppe de Haan, trainer van het Nederlandse Olympische voetbalelftal. De Haan -de enige voetbaltrainer die we kennen die zich openlijk sociaaldemocraat noemt- is een man van principes. In plaats van de Spelen te boycotten besloot hij bij wijze van solidariteit ook het nationale Tibetaanse voetbalelftal (zie foto) te coachen. Hieronder het bericht uit Trouw, vandaag:

Coach Foppe de Haan van het Nederlands olympisch voetbalteam zal maandag in Langezwaag het Tibetaanse voetbalelftal trainen. ‘Dit is geen politiek statement’, aldus De Haan dinsdag. De Haan neemt met het Nederlands team deel aan de Olympische Spelen in China. Die staan wereldwijd ter discussie door de mensenrechtensituatie in China. Ook wordt China beticht van het bezetten van Tibet. De Tibetanen hebben dan ook geen officieel voetbalelftal. De groep die door De Haan wordt getraind, is in 1999 opgericht en bestaat uit Tibetanen die in onder meer Zwitserland en India wonen.

En hoe doet Maccabi het nog, vragen bezorgde vrienden en kennissen wel eens. Zwijg. Het gaat van kwaad naar erger. Voorlaatste, helemaal klaar om te degraderen. Volgend seizoen wellicht terug naar derde provinciale.

(Wie wil uitzoeken hoe je de Tibetaanse sporters kan helpen, kan dat hier. Wie wil weten hoe voetbalgek de Tibetanen zijn, haalt in de betere videotheek The Cup, van Khyentse Norbu.)

Geen opmerkingen: