maandag 21 april 2008

Er gebeurt nooit iets in Nebraska


Een uitermate verhelderende oefening. Neem de krant en turf per artikel over welk land het gaat. Vervolgens tel je voor elk land hoeveel streepjes je hebt gezet. En dan concludeer je onvermijdelijk: er bestaan blijkbaar landen waar vrijwel nooit iets gebeurt. In Peru, Kazakhstan of Niger is het altijd zondagnamiddag, halverwege augustus. Absoluut dood seizoen. Niemand op straat. Niets te doen.

Hoe wordt nieuws nieuws? Als het in de krant komt of op TV. En hoe geraakt nieuws in de krant of op TV? Als het opgepikt wordt door een persbureau. En waarin is een persbureau geïnteresseerd? In wat ze denkt dat ze aan kranten en televisiezenders kan slijten. Als je het niet aan de straatstenen kwijt kan is het geen nieuws.

Daarom lees je vrijwel nooit over Peru, Kazakhstan of Niger. Natuurlijk gebeurt daar ook de hele tijd van alles. Maar behalve wanneer er een ramp plaatsvindt of een uitermate smeuïg schandaal konden Peru, Kazakhstan of Niger net zo goed ook niet bestaan.

Interessant is dat je net hetzelfde fenomeen ook hebt binnen een land. Het prentje hierboven, met dank aan de geweldige site Strange Maps, komt uit een artikel in Science News. Het geeft aan waar de binnenlandse berichten die je in de VS in de krant leest, vandaan komen. In functie van het aantal berichten zijn staten op de kaart groter of kleiner afgebeeld. Washington DC is gigantisch, New York en Californië zijn ook buitenproportioneel. Texas is behoorlijk op dieet gezet. De twee Dakotas, Kansas, Montana, Wyoming en Idaho zijn haast verdwenen.

En in Nebraska, moeten we besluiten, gebeurt nooit iets. Gelukkige mensen.

Geen opmerkingen: