zaterdag 15 december 2007

Bazen, tsjeven en liberalen


Bij ons thuis waren ze nogal links. Bazen, tsjeven en liberalen kon je nooit helemaal vertrouwen. Daarom werd ons ingeprent dat je het je politieke tegenstanders niet te gemakkelijk mocht maken. Dat deed je bijvoorbeeld door je te laten betrappen op gebrekkige feitenkennis, door slordig te spreken of onbeholpen te argumenteren, door te zondigen tegen de spellingsregels.

Tot op grote hoogte kan onze opvoeding geslaagd worden genoemd: we hebben een hoofd vol weetjes, we kunnen recht praten wat krom is (en omgekeerd) en we storen ons vreselijk aan slordig taalgebruik. Vooral als dat komt van mensen die de wereld willen verbeteren. Wie slecht schrijft zal ook wel slecht denken, besluiten we meestal.

Wat ons bijvoorbeeld de kast op kan jagen zijn goedmenende mensen die discriminatie en xenofobie uit de wereld willen helpen, maar die in hun teksten consequent racisme als "rascisme" schrijven. Dat komt vaker voor dan je denkt. Als je googelt op "rascisme" scoor je ongeveer 76.000 hits. De mensen van de onvolprezen Stichting Onze Taal hebben er op hun website zelfs een stukje aan gewijd.

Lieve het-hart-op-de-juiste-plaats-dragende en naar-verandering-strevende mensen: maak het de gevestigde machten niet nog makkelijker. Geef ze niet de kans je te ridiculiseren en als niet ernstig te nemen opzij te zetten. Let wat meer op hoe je de dingen aanbrengt en formuleert: ga bijvoorbeeld eens kijken hoe de Nederlandse SP dat doet. Je kan het om veel verschillende redenen met ze oneens zijn, maar je moet ze nageven dat ze hun taal beheersen en weten hoe ze hun boodschap wervend moeten brengen. Bij ons thuis zouden ze vast in de smaak zijn gevallen.

(Enige uitleg bij de illustratie: in 2006 won de SP zowaar één van de Nederlandse Designprijzen. Uit het juryverslag: "De nieuwe SP huisstijl is geconcentreerd rondom een nieuw logo. Dit is een ster die Thonik heeft afgeleid van het kroontje van de tomaat, het vroegere SP symbool. In de SP communicatie, vooral zichtbaar op affiches en flyers uit de campagnes ‘sp hier’ en ‘sp nu’, is het logo als een punt of letterteken, onderdeel van het hele grafische beeld. De ster is teken van hoop en verwijst (met een knipoog) ook naar het communistische, activistische achterland van de partij. Een absolute verfrissing van het politieke landschap!")

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik wil je graag helpen bij het krimpen, Pst.
Interessante ergernissen heb je. Ik herken er wat van.
Maar wat te denken van bloggers die Engels gebruiken waar Nederlands voorhanden is? "Als je googelt op 'rascisme' scoor je ongeveer 76.000 hits", schrijf je.
Scoor. Hits.
Terwijl er zeker voor het laatste een puik Nederlands woord is: treffers.

Wat mij de kast op kan jagen, zijn mensen die slordig taalgebruik uit de wereld willen helpen, maar die consequent Engelse woorden gebruiken.

pst zei

dat is ook waar: we beloven beterschap!