zaterdag 8 december 2007

Kabbadi


De vreemdste sport die we ooit hebben gezien is Kabbadi. Kabbadi is waanzinnig populair op het Indiase subcontinent. In een paar deelstaten -Punjab, Andhra Pradesh, Maharashtra- is het zelfs de nationale sport. En omdat er nogal wat mensen uit die streken naar Groot-Brittannië zijn verhuisd kan je, als je daar woont, tijdens het multiculturele uurtje van Channel Four wel eens op een wedstrijdje Kabbadi botsen.

Opmerkelijk is dat, wanneer we mensen de regels van Kabbadi proberen uit te leggen, we steeds weer botsen op ongeloof. Mensen denken dat we ze in het ootje nemen: dat kan toch niet niet, dat verzin je ter plaatse.

Doen we nooit. Kabbadi speel je met twee teams, die elk een helft van het veld krijgen toegewezen. Het is de bedoeling dat om beurten een speler van elk team het terrein van de tegenstrever binnendringt, onderwijl de adem inhoudend en de hele tijd "kabbadi" zeggend ("Kabbadi" wil in het Hindi zeggen: "de adem inhoudend"). De aanvallende speler moet proberen een speler van het andere team aan te tikken en vervolgens naar de eigen helft terugkeren. De verdedigende ploeg moet proberen de aanvaller in te sluiten. Wie ons niet gelooft: op deze site, The Home of Kabbadi, vind je zelfs filmpjes met de spannendste momenten uit grote Kabbadi-wedstrijden.

Zou Kabbadi internationaal kunnen aanslaan? Zou het een wereldsport kunnen worden? Ach, we hebben wel andere zorgen aan het hoofd. De trainer en hulptrainer van ons favoriete voetbalteam zijn opgestapt. Het ging niet geweldig de laatste tijd. Vorige week verloor Maccabi, in storm en regen, opnieuw. Blijkbaar, lazen we in het wedstrijdverslag, waren er zo goed als geen supporters afgekomen. Wij ook niet: het leek buiten te guur en de match zou wel worden afgelast, dachten we. Watje! Mooiweersupporter!

3 opmerkingen:

anonimuis zei

Een klein vraagje: hoe kan je je adem inhouden en tegelijk 'Kabbadi' zeggen? Dienen de trainingen daar voor: om de spelers dat aan te leren?

Spijtig wat Maccabi betreft: gelukkig lopen er nog voldoende trainers rond die geen job hebben... Je kan nog altijd naar den Union komen kijken (er is Gluhwein voor de 'mietjes' onder ons). Ze staan momenteel vijfde, met zes punten achterstand en twee matchen minder gespeeld dan de leider. Morgen de topper tegen OH Leuven, de eeuwige stijger: onzen Buelincx zal er wel weer een aantal instampen!!!!

pst zei

Probeer zelf: Neem diep adem en begin Kabbadi te zeggen. Je mag alleen niet inademen, wel uitademen.
Jammer dat je op de filmpjes op de Kabbadi-site de spelers niet bezighoort. Op TV zetten ze er een geluidsman vlakbij en dan hoor je ze bezig. Vreemde sport, maar wel mooi.

caramel zei

Toch even ter hulde aan ons Vaderlandsch glorie: dit spel werd -en wordt volgens mijn bescheiden mening nog steeds- op menig chirograsveld door ravottende (want zo heet dat in het chirojargon) in uniform gehulde kinders met enthousiasme gespeeld. Daar heet het dan, iets minder intrigerend, gewoonweg 'ademinhoudertje'. Het te mompelen woord mag traditiegetrouw door de jarige van die week gekozen worden. Schoon he, die multicul.