vrijdag 21 december 2007

Melkboerenhondenhaar


Het mooiste cadeau dat we ooit kregen voor kerst was een atlas. Toen we een jaar of dertien waren vonden we een Nederlandse vertaling van The State of the World Atlas onder de boom. Dat was een atlas opgemaakt op basis van een destijds revolutionair nieuw principe. In plaats van de vertrouwde bergen en rivieren werd je met kaarten geconfronteerd waarvan je kon aflezen hoe groot bijvoorbeeld het percentage geletterden in een land was of welke talen er in een streek werden gesproken. Zelden hebben we later een vergelijkbaar moment van openbaring meegemaakt: je kon dus ook zo naar de wereld kijken.

The State of the World Atlas, dat wisten we toen natuurlijk niet, werd door een stelletje revolutionairen gemaakt. De bedenker was Michael Kidron, marxistisch cartograaf. Of er veel kindjes na het doornemen van de atlas besloten hun jonge leventjes aan het socialisme te wijden is ons niet bekend. Alleszins hebben wij er een levenslange liefde aan overgehouden voor alles wat met kaarten heeft te maken.

Een fantastische site voor mensen die deze vreemde voorkeur delen is strange maps. Je vindt er de wonderbaarlijkste dingen: rare kaarten uit oude atlassen, grappige kaarten, verontrustende kaarten, onzinnige kaarten, artistieke kaarten, you name it they've got it kaarten. Hierboven zie je bijvoorbeeld een kaart met daarop de verspreiding van blond haar in Europa. Als je op de afbeelding klikt zie je het wellicht beter: er loopt voor een keer eens geen scheidslijn door Belgiƫ. Walen en Vlamingen werden door de natuur met precies hetzelfde melkboerenhondenhaar bedeeld.

Dat hebben we dan minstens toch al gemeen.

Geen opmerkingen: