woensdag 12 december 2007

Slimme mensen, daar bij Belga


Het was een belangrijke dag voor de joernalistiek vandaag. Het agentschap Belga voerde een radikaal nieuwe benadering van de buitenlandse berichtgeving in. Ervan overtuigd dat Vlamingen het buitenland maar niets vinden, braken ze zich het hoofd over een manier om iedereen toch bij de les te kunnen houden. En zo kwamen ze tot deze volkstrekt revolutionaire vernieuwing: maak het buitenland een beetje Belgisch.

Belg lichtgewond bij aanslag in Algerije
Bij de zware bomaanslag tegen kantoren van de Verenigde Naties in Algerije, waarbij tientallen doden zijn gevallen, is een Belg lichtgewond geraakt. (belga/tdb)


Briljant! Tientallen doden? Bwah, buitenlanders. Geen interesse. Belg lichtgewond! Wat? Waar? Wie? Hoe? Is het iemand van bij ons? O jee, en nog wel uit Wetteren! Daar heeft mijn tante nog gewoond.
We rest our case.

Dat opent natuurlijk fantastische perspectieven voor het nieuws op de VRT. Via deze ingenieuze nieuwe aanpak kunnen ze op de Reyerslaan eindelijk terug over internationale onderwerpen berichten. We zien het zo voor ons:

Goedenavond, dames en heren. In Indonesië zijn bij een aardbeving vermoedelijk 3000 doden gevallen. We schakelen over naar Herentals, waar onze collega Goedele Devrooy klaar staat voor een rechtstreeks verslag.
Inderdaad, Wim. Hier bij mij staat Ronny Smolders. Ronny, jij bent wel eens op vakantie geweest in Indonesië?
Inderdaad, Goedele. Meerdere malen zelfs. En in Thailand ook. Voor de natuur en voor het vrouwelijk schoon, hé. Dat is toch ook natuur, zeker (hahaha).
Wat denk jij, Ronny, over de aardbeving in Indonesië?
Ja, Goedele, dat is erg natuurlijk, hé. Voor die mensen en zo.
Toen je in Indonesië was, Ronny, heb je dan wel eens iets gemerkt van een aardbeving?
Neen, dat mag ik niet zeggen. Maar ik ben wel eens wreed ziek geweest van dat Oosters eten. Want dat is wel iets, Goedele. Indonesië is een schoon land en vriendelijke mensen, maar ze kunnen geen eten maken. Het is zo'n beetje gelijk Chinees, maar dan anders, hé. En frieten, daar hebben ze precies nog nooit van gehoord!
Terug over naar jou Wim, in de studio. Zoals je hoort, het is wel wat, daar in Indonesië.
Vanavond, beste kijkers, gaat Lieven Verstraete in Terzake dieper in op de tragische gebeurtenissen in Indonesië met Frans Wellens uit Eeklo. Frans kweekt exotische vogels en heeft ondermeer een koppeltje zelfzame Indonesische Pauwstaarten met de hand groot gebracht. Ongetwijfeld een indringende kijk op deze humanitaire ramp zonder weerga!


Slimme mensen, daar bij Belga.

1 opmerking:

Anoniem zei

Beste pst,
Ik kom nog eens langs, bedankt voor de uitnodiging. Pas je goed op mijn kindje?
Wat een jaloers makende vondst:
"zelfzame". (Onderin je tekst.)
Dat woord zou ik deponeren.
Dag.

PS. Pst, zijde gij ne Belg?