zaterdag 29 december 2007

Opbouwende dialoog en samen vooruit


Onze vorst formuleerde het in zijn recente kersttoespraak als volgt: Bij een onontbeerlijke openheid van geest, bij wederzijds respect en tolerantie, mogen we onze naaste buren niet vergeten, burgers van eenzelfde land. We dienen de opbouwende dialoog tussen hen te bevorderen. Dat zal iedereen ertoe brengen, te luisteren, en begrip te hebben voor de gevoeligheden van de anderen en samen vooruit te gaan.

Dat klopt en daar gaan we wat aan doen. In het jaar dat komt nemen we ons voor alle grote(re) Waalse steden te bezoeken. Als we de grens leggen op 50.000 inwoners geeft dat: Charleroi (201.000), Luik (186.00) Namen (106.000), Bergen (90.000), La Louvière (77.000), Doornik (67.000), Seraing (60.000), Verviers (53.000) en Moeskroen (52.000). Een Ronde van Wallonië als het ware, een tot de verbeelding sprekend parcours. En van elk bezoek brengen we verslag uit op deze blog.

Voor wie liever op iets passievere wijze zijn of haar bijdrage wil leveren aan de opbouwende dialoog is er een handig boekwerk. Lichtpuntjes in de politieke kommer en kwel van de afgelopen maanden vormden de dagelijkse tekeningen van Kroll in Le Soir. Wij denken met veel plezier terug aan de in Kuifjeskostuum gestoken explorateur Herman Van Rompuy, aan Elio Di Rupo die nooit van iets weet want il faisait du sport, aan de geharnaste Joëlle Milquet (La pucelle de Bruxelles). Een groot aantal van die tekeningen werden verzameld in het nieuwe album van Kroll: Au Pays des Oranges Bleues, Editions Luc Pire. Zeer geschikt om te leren begrip te hebben voor de gevoeligheden van de anderen en samen vooruit te gaan.

(Overigens: Franstalige politici lijken meer te kunnen lachen, ook met zichzelf. Merk de reacties op de vrolijke revue Sois Belge et tais-toi van de Compagnie Victor. Dat zorgt dan weer voor problemen in de intercommunautaire dialoog: in het noorden wordt die goedgemutstheid als lichtzinnigheid ervaren. Ziet dat daar lachen, en nog op onze kosten ook, verdorie. Het is zeer moeilijk om vandaag goed te doen als Franstalige.)

Ziedaar, Dames en Heren, de overwegingen die ik met U wou delen in deze periode van het jaar waar de vrede zo dikwijls ter sprake wordt gebracht. Vrede nastreven gebeurt eerst in eigen land en in het hart van elkeen. Nogmaals, vrolijk Kerstfeest en gelukkig Nieuwjaar. Dat was, u raadde het wel, opnieuw onze vorst.

1 opmerking:

Grondhopper zei

Maar dan wel ook de lokale voetbalclubs bezoeken, want daar zie je de echte charme van Wallonie. Aanraders: RRC Hamoir en ROC Charleroi-Marchienne!