donderdag 20 december 2007

Hoera, een nieuwe DirkJan


Nederlandse strips? Kan dat wel? Straks maken we nog reclame voor de Nederlandse keuken. Zijn we nog wel goed bij ons hoofd?

Toch wel, hoor. Net de nieuwe DirkJan gekocht. DirkJan is de aanvoerder van een bonte bende karakters die opduikt in de strips van Mark Retera. Retera begon in een Nijmeegs studentenblaadje en promoveerde dan naar Veronica Magazine en het Algemeen Dagblad. DirkJan is uit zijn voegen gebarsten studentikoze humor. Melige ongein, maar onweerstaanbaar grappig.

Wie doen er nog allemaal mee, behalve DirkJan? Bert, natuurlijk, zijn beste vriend: drankorgel en vrouwenliefhebber. Opa Bokma: nomen est omen. Neefje Henkie, een jongere versie van DirkJan. Fred, een orang oetang, die zijn vriendin, Lulu, danseres in club Bonanza, terecht de hele tijd van overspel verdenkt. De kabouters: in het huis van DirkJan wonen grote aantallen kabouters, die regelmatig worden platgetrapt of platgemept. Smurfen: in het echte leven erg onaangename wezentjes, zo blijkt. Er is meneer Van Druten, een leraar die op nogal onorthodoxe wijze zijn klas probeert rustig te houden. Er is het slimste jongetje van de klas, Casimir, dat dan ook de hele tijd op zijn donder krijgt van de leraar. Sinds kort is er ook Bokito, de gorilla die eerder dit jaar even ontsnapte uit Blijdorp. En er zijn ook nog Nork en Zork, waarnemers afkomstig van een andere planeet, en Superman en de Hulk, die heel erg veel van elkaar houden.

Toen Retara vorig jaar stopte met de dagstrips in de krant zag het er even somber uit. Het nieuwe album stelt de schare fans gerust. DirkJan gaat door.

En nu allemaal naar de stripwinkel, DirkJan nummer 13 halen.

(Gewoon even op de afbeelding bovenaan klikken om deze oudere DirkJan te kunnen lezen. Dirkjan had een tijdje een pizzatent. Dat werd niet zo'n geweldig succes.)

Geen opmerkingen: