dinsdag 4 december 2007

Nigella is een voorbeeld voor ons allemaal


Soms denken we wel eens: de ergste vijand van de vrouw is de vrouw. Neem nu Nigella Lawson. Dat is een, vinden we, erg toffe dame. Nigella is een populaire Britse TV-kok. (En voor de politicologen onder ons: ze is ook de dochter van de vroegere conservatieve minister van Financiën Nigel Lawson; soms zie je vader Lawson wel eens mee aanschuiven aan tafel bij Nigella.) Op dit moment loopt er een reeks met Nigella op de BBC, Nigella Express (maandagavond, BBC2, 21u30). Op Vitaya of VijfTV kom je voortdurend ook wel oudere series tegen.

Nigella lijkt ons, zoals gezegd, een uitermate fijne dame. Ze maakt feestelijke gerechten en benadrukt de hele tijd hoe simpel en eenvoudig alles is wat ze doet. Dat geeft je meteen moed om zelf aan de slag te gaan. Het leuke is ook dat Nigella een nogal organische manier van koken heeft: ze stopt haar vinger in het beslag om te proeven, ze likt de lepel schoon, ze eet wel eens met haar handen. Net wat normale mensen ook doen, dachten we. En bovendien: Nigella is geloofwaardig. Nigella is nogal rondborstig en enigszins breed in de heupen. Als je de hele tijd bezig bent met eten is het ook wel een beetje vreemd om er dan als een pannenlat bij te lopen. Dachten we, althans.

In de Britse media is er nu al een poosje een discussie bezig over Nigella. Vooral vrouwelijke columnisten blijken zich te storen aan Nigella's organische manier van koken en, vooral, haar ronde vormen. Vrouwen vinden het, blijkt uit die columns, vies als je met je vingers aan het eten zit. Vrouwen vinden dat Nigella een slecht voorbeeld geeft door rijkelijke spijzen te bereiden. (Toegegeven: Nigella geeft niet om een klontje boter extra of een paar lepels room meer. Waarom zou ze?) Vrouwen -en dat is denkelijk de kern van de zaak- aanvaarden niet dat een andere vrouw succes heeft en er toch mollig kan uitzien.

Mannen en vrouwen, blijkt wel vaker uit onderzoek, hebben nogal een verschillend beeld van hoe vrouwen er moeten uitzien. Ten eerste luistert het voor mannen niet zo nauw: allerlei details waar vrouwen uren mee bezig kunnen zijn en die zorgen voor langdurig tobben voor de badkamerspiegel, ontgaan mannen volledig. Ten tweede houden mannen wél van ronde vormen. Ten derde lopen definities van rond nogal uiteen: wat mannen rond noemen, heet bij vrouwen dik. Wat vrouwen ideaal noemen, vinden mannen schriel.

En hoe komt dat nu? Zelf houden we er een nogal politiek incorrecte verklaring op na. Vrouwen lezen vrouwenboekjes. Daarin gaat het in zeer belangrijke mate over mode die bedacht wordt door mannen die op mannen vallen. Die mannen houden vrouwen een ideaalbeeld voor dat eigenlijk dat van de homosexuele medemens is. De ideale vrouw van de modeontwerpers is een jongen. En al die brave lezeressen ontzeggen zich vervolgens alle lekkere dingen des levens om aan dat ideaalbeeld te voldoen. En al die heterosexuele mannen merken het nauwelijks en als het ze opvalt vinden ze het maar niets.

Dames: spiegel je wat meer aan Nigella. Het maakt het leven een stuk leuker, je kan al eens vaker een taartje eten en -voor zover jullie dat belangrijk vinden- je scoort ook nog bij de mannen. Volgende week maandag: 21u30, BBC 2, Nigella!

(Bronvermelding: bovenstaande foto is geplukt van de website van Nigella)

4 opmerkingen:

anonimuis zei

Persoonlijk hou ik er een andere verklaring op na voor de battle of the females...
Nigella heeft gewoon uitstraling, appeal (zelfzekerheid, sensualiteit) die aantrekkelijk is. Of ze nu een pannenlat (in het West-Vlaams - land waar gezonde kaakjes de norm zijn - wordt een dergelijk type dame wel eens ietwat grof omschreven als 'plank met een gat in') of een rondborstig dame is, doet er in wezen weinig toe. Het is de uitstraling die het hem doet.

Voor jouw verklaring valt absoluut ook iets te zeggen. De wekenlange 'Topmodel van Vlaanderen' strijd heeft de meest mediocer jongedame van alle deelnemers bekroond (voor politicologen onder ons: ze studeerde pol. en soc. aan Ugent).

Dat meisje was een pannenlat (van de ergste soort) met niks van appeal. De geëerde jury bestaande uit homo's, gerimpelde topmodellen en wannabees die kozen voor 'the next best thing' - stijlconsulent, maquilist, art director - vond haar het meeste uitstraling (sic!) en de knapste verschijning (sic! sic!). Ze mag een jaar lang het topmodel uithangen... in modeblaadjes en dergelijke. Vrouwen hebben een nieuw rolmodel...en mannen hebben het weer vlaggen


PS. Koop haar boeken, plug een video- of DVD-recorder in en tape BBC-Nigella (of kijk eindeloos naar heruitzendingen). BBC verdwijnt wellicht van de Belgische kabel!

d/ zei

Met enige permissie, toch enige amenderingen bij al het bovenstaande.
Nigella lijkt misschien goed te koken, maar het resultaat is enigszins teleurstellend. Anders gesteld, ze moet het meer van haar uitstraling hebben dan van hetgeen ze uiteindelijke voorschotelt. Kortom, naar onze bescheiden mening kan ze niet koken. Ja maar, hoor ik u al denken, dat komt omdat die d/ zelf niet kan koken. Dat kan best zijn, maar toch geniet ik van al mijn kooksels, alsook van de dingen die ik op basis van Jamie Oliver of zelfs recepten uit de flair, probeer. Eenvoudig en voedzaam, alsook lekker en deugdelijk.
Edoch, Nigella's creaties, zijn misschien met de hand getast, maar met de mond ... euh hier ga ik niets op laten rijmen...
Een voorbeeld: watermeloen met feta, munt, koriander en olijven. Alles doorheen gehusselt met in olijfolie doordrenkte handen. Het husselen en ploeteren kan ons wel bekoren, maar het resultaat van de munt-koriander-watermeloen-feta creatie, doet eerder denken aan mijn rampzalg verblijf in Engeland (ten gevolge van de flauwe Britse kooksels), dan aan het zoete zonnige zuiden, alwaar de Durrels vertoefden.
Maar voor al het overige kan ik Pst alleen maar gelijk geven. De perceptie via de boekskes, versus de perceptie bij de "significant other" kan weleens danig verschillen. En dat onze herenliefde toegenegen medemensen het genre van de glossy boekskes medebepalen zou er wel voor iets tussen kunnen zitten. Maar nogmaals: Nigella sux!
En dit gezegd zijnde ga ik een smoske smeren voor mijn zwangere wederhelft, met een overvloed aan boter en mayonnaise. Slaapwel.

d/ zei

PS: de laatavondlijke smoskes waren goddelijk (en un-British)...

caramel zei

Nigella is niet alleen een schoon madam, met vormen die op organische wijze met haar gerechten lijken te versmelten, ze is vooral een poëtische ziel: niets helender dan genesteld op de bank onder een warm dekentje te luisteren naar Nigella's beschrijvingen van haar voedsel: de klanken, kleuren en geuren worden met onevenaarbare passie beschreven: of wat te denken van de omschrijving 'zongeel gerijpte guitige groente, knapperig als verse voetstappen in de sneeuw'. Heerlijk toch?