woensdag 19 december 2007

Kies voor de parkiet!


Vlamingen houden niet van Brussel. Walen ook niet. En van de Brusselaars weten we het niet zeker. Maar erg blij zien ze er meestal niet uit. Jammer.

Als je op een stralende winterdag als vandaag in de hoofdstad moet zijn: ga dan naar één van de parken. Je hoort het voor je het ziet: vrolijk geschetter dat je onwillekeurig met de vogelverblijven in de Antwerpse Zoo associeert. Als je blijft staan en probeert te achterhalen vanwaar het geluid komt zie je ze zitten. Knalgroene vogels, groter dan kraaien of eksters, met een opvallende rode papegaaienbek. En als je geluk hebt vliegt er plots één van de ene boom naar de andere. Dan zie je hoe ze zich met een sierlijke duik op gang trekken, vermoedelijk nog een overblijfsel uit de tijd toen ze in hun oorspronkelijke omgeving leefden.

In en om Brussel wordt hun aantal op 7000 geschat. Het grootste deel ervan stamt af van de vijftig vogels die in 1974 hun vrijheid kregen van de toenmalige directeur van het Brusselse Meli-park. Guy Florizoone, zo heette die goede man, vond dat Brussel wel wat kleur kon gebruiken. Gelijk had hij!

De halsbandparkieten, die afkomstig zijn van Noord-India, waar ze leven aan de voet van de Himalaya, hebben helemaal geen last van de winterse temperatuur. En eten valt er genoeg te rapen in een stedelijke omgeving. Die gaan nooit meer weg.

Uiteraard zijn er ook hier weer xenofoben die de nieuwkomers maar niets vinden. Zoals er al campagnes worden gevoerd tegen de Canadese gans -zogeheten vogelliefhebbers halen de eieren van broedende vogels weg- zijn er ook zelfverklaarde natuurbeschermers die de exoten -zo noemen vreemdelingenhaters allochtone vogels- weg willen. We nemen aan dat ze vinden dat ze het werk afpakken van onze merels en mezen en profiteren van de sociale zekerheid. Zielige mensen.

Dat onze multiculturele vrienden de halsbandparkieten nog niet hebben ontdekt! Als de lof van de veelkleurige samenleving wordt gezongen gaat het altijd over exotisch eten en leuke etnische winkeltjes. Wees eens origineel: loof en prijs de halsbandparkiet. Je hebt direct alle echte dierenvrienden mee.

En voor de Brusselaars. Gooi die vreselijke lelie weg die jullie tot zinnebeeld van de stad kozen. Dat is een totaal fout symbool. Het verwijst naar lang, lang geleden, toen er in Brussel nog moerassen waren en lelies groeiden. Die achteromkijkende symboliek past helemaal niet bij een stad waar ongeveer iedereen nieuwkomer is. Kies voor de parkiet! Hét voorbeeld van de perfect ingeburgerde migrant.

En ga, bij dit weer, eens vaker wandelen in het park. Je wordt er een vrolijker mens van.

(De foto komt van een site over ontsnapte en zich vervolgens goed integrerende parkieten en papegaaien. In Nederland, lees en zie je daar, vliegt zelfs een stelletje ara's rond: machtig mooie blauw-rood-gele vogels)

1 opmerking:

anonimuis zei

Waar kan ik tekenen??? Schitterend voorstel, meneer pst. Ik hou ook immer van die beestjes, zolang ze niet in een kooitje moeten.
Misschien moeten we een petitie starten, al heb ik gelezen dat die zaken toch niet zoveel zoden aan de dijk brengen.