zondag 3 februari 2013

Eén of meer goden


Zondag! Tijd voor theologie. Eén god of meer goden, wat is verkieslijk? Wat tegen het monotheïsme pleit is dat je zo onvermijdelijk het mysterie van de goddelijke beschikking in het leven roept. Ofwel is die ene god almachtig en heeft hij alles zo gewild en kun je dus alleen maar concluderen dat hij het niet goed voor heeft met de mensen: waarom zou hij anders zijn eigen schepsels willens en wetens zoveel ellende bezorgen? Ofwel is die ene god best wel van goede wil, maar slaagt hij er niet in om ons voor het kwade te behoeden en dus is hij onmachtig. In beide gevallen een onverdraaglijke gedachte.

In een systeem met meerdere goden weet je op voorhand nooit wat het zal worden. De ene god wil dit, de andere god iets anders. De ene bevoordeelt die groep of individu, de andere schuift weer andere beschermelingen naar voren. Soms wint de god die het met ons soort mensen goed meent en dan valt het mee. Soms haalt een andere god het en dan hebben we miserie. Neen; als je het nuchter bekijkt is een polytheïstisch bestel veel draaglijker.

Het prentje: John Dominis, Catholic Priest Skating, z.j.

3 opmerkingen:

pst zei

Ongeruste lezers die zich afvroegen waar we vandaag heel die tijd bleven: Telenet was een beetje ziekjes deze morgen. Vandaar.

walter db zei

internetproblemen : de hand van god.

pst zei

Gelukkig zorgde een rivaliserende god ervoor dat het ding na verloop van tijd weer functioneerde. Nog een voordeel van polytheïsme.