vrijdag 22 februari 2013

Gevoelstemperatuur


Er is de feitelijke temperatuur en de gevoelstemperatuur. De weerman vertelt, bijvoorbeeld, dat het morgen een graad of zes wordt, maar dat het door de koude wind zal aanvoelen alsof het eigenlijk vriest. Dat klinkt behoorlijk a peu près en subjectief. Dat blijkt, als je het opzoekt*, niet zo te zijn. Voor meteorologen gaat het om een heel precies en, merkwaardig genoeg, ook meetbaar concept. Zo verneem je dat er -je kunt er je weinig bij voorstellen- net als de allerkoudste feitelijke temperatuur ooit gemeten, ook iets als de allerkoudste gevoelstemperatuur ooit ervaren bestaat. Het record bedraagt, voor wie het wil weten, -28°, op 14 januari 1987 in het noorden van Nederland vastgesteld.

Dat lijkt nogal bizar. Dus: als iemand morgen roept, voor mij voelt het aan als -29°, dan hebben we een nieuw record? Het is, zoals altijd, ingewikkelder dan dat. Er blijken zelfs verschillende methoden bestaan om te meten wat we precies voelen. De beste blijkt de JAG/TI-methode te zijn en daarvoor hanteer je op één of andere manier deze formule:Gevoelstemperatuur. Harde wetenschap.

(*. Mentale noot aan onszelf: jongens die het zinvol vinden om te googlen wat we eigenlijk precies onder gevoelstemperatuur verstaan, moeten wellicht gewoon wat vaker onder de mensen komen.)

4 opmerkingen:

anonimuis zei

Bof, de gevoelstemperatuur kennen is nuttige wijsheid. Immers, -1° is zo erg niet maar als de gevoelstemperatuur -12° is, dan is het misschien toch aangewezen de damart-onderbroek-met-lange-benen aan te trekken. En gniffelen naar alle rillende mannen die geen gevoelstemperatuur hebben gemeten en in hun spannend onderbroekje op de trein zitten

pst zei

En gebeurt dat wel vaker dat je gniffelt naar mannen in een spannend onderbroekje, anonimuis? En wat vindt mevrouw anonimuis daar zoal van?

anonimuis zei

Ik ben geen forens, dus ik lach nooit naar rillende mannen op de trein. Het was om je beter laten te voelen, pst, maar daar moet klaarblijkelijk met een sneer op geantwoord worden. Nou moet :)

pst zei

Het siert je, meevoelen met de forens. Zouden meer mensen moeten doen.